Wethouder Fotigui Camara belichaamt het thema van de Offshore Experience 2024: “Healthy Energy!”. Met veel trots en passie spreekt hij over Den Helder, de stad waar hij eind jaren ‘90 neerstreek en die hij sindsdien zijn thuisstad kan noemen. Een stad die, zo vertelt de wethouder, door Napoleon in 1811 “het Gibraltar van het Noorden” werd genoemd met destijds al talloze mogelijkheden om er een sterk maritiem cluster te vestigen. Zo is dat ook gebeurd. Met voormalig Rijkswerf Willemsoord als historische basis, kent Den Helder een sterke positie binnen de civiele en militaire maritieme sector die een zee van kansen biedt voor de toekomst. Eerder deze zomer onderbrak wethouder Camara zijn reces voor ontvangst van een groep jongeren uit een zustergemeente in Duitsland en de week erna maakt hij tijd vrij voor een interview over zijn visie op de ontwikkelingen in het Maritiem Cluster, in aanloop naar de Offshore Experience 2024.
Uw energie is aanstekelijk en wordt door de mensen om u heen ook keer op keer benoemd. Waar komt dit tomeloos enthousiasme vandaan?
“Mijn drijfveer is niet heel ingewikkeld: waarde toevoegen aan Den Helder en het potentieel van de stad tot bloei brengen. De politiek is een belangrijke aanjager van verandering. Ik vind het van belang om relevante maatschappelijke thema’s te agenderen en de benodigde veranderingen in gang te zetten. Veel van die thema’s zijn met elkaar verbonden. Zo zien we dat in het toerisme onderwerpen zoals aandacht voor de natuur, leefbaarheid en veiligheid een rol spelen, die ook belangrijk zijn voor het Maritiem Cluster. En net als bij de offshore-ontwikkelingen op de Noordzee moet Den Helder uiteenlopende belangen met elkaar in balans brengen. Als je dat proces mogelijk kan maken en kansen creëert, helpt dat om de stad toekomstbestendig maken. Dat is niet alleen mijn missie als wethouder, maar ook als inwoner van de stad. En dat is wat mij uiteindelijk ook energie geeft: bijdragen aan een prettige leefomgeving waar ik mijn kinderen met veel plezier grootbreng.”
Waar zit voor u nu dat specifieke potentieel van Den Helder, buiten het feit om dat heel Nederland de stad onmiddellijk associeert met de Koninklijke Marine?
“Zoals Napoleon de stad karakteriseerde in 1811, is Den Helder ook al eens als “De Hoofdstad van de Noordzee” betiteld. En als je op de kaart van Noordwest-Europa kijkt is dat ook terecht. De geografische locatie van Den Helder, op het kruispunt van de Noordzee en de Waddenzee, geeft onze stad een ideale positie richting alle landen rondom de Noordzee. Het is natuurlijk ook niet voor niks dat Defensie onze haven als thuisbasis heeft gekozen. Ik zie daarnaast ook de drie-eenheid “Zeehaven – Luchthaven – Kennishaven” als een van onze belangrijkste troeven. Binnen die drie-eenheid kan je elkaar enorm versterken. Zeker ook omdat we binnen het Maritiem Cluster zowel op civiel als militair vlak veel kennis en kunde in huis hebben. Juist daar zit voor mij nu de uitdaging: om deze unieke eigenschappen van Den Helder nóg beter uit te nutten en ook sterker voor het voetlicht te brengen. En minstens zo belangrijk: verduurzaming van de zeehaven en de luchthaven, een goede ruimtelijk inpassing van alle functies én natuurlijk het aantrekken en behouden van talent zijn speerpunten waar ik mij onverminderd hard voor maak. Om zo de toekomstbestendigheid van het Maritiem Cluster, en daarmee de stad, te faciliteren.”
U denkt dus dat het Maritiem Cluster een sleutelrol speelt om uw missie te verwezenlijken?
“Sterker nog, het cluster is cruciaal. In het Bestuursakkoord Maritiem Cluster uit 2023 gaan we al dieper in op de rol van Defensie als de grootste werkgever in de regio en als essentieel onderdeel van de economische en sociaal-maatschappelijke structuur van de stad. De economische bedrijvigheid die dit met zich meebrengt heeft grote impact op de hele regio. Maar het Maritiem Cluster is meer dan dat: de civiele tak is net zo goed een drijvende kracht achter de lokale economie met scheepsbouw, offshore, haven-gerelateerde bedrijvigheid en logistiek, onderhoud & inspectie. Kijk je in deze tijd van geopolitieke spanningen en klimaatverandering naar nieuwe activiteiten, dan zijn thema’s zoals security en de energietransitie extra relevant. Dat is een rol die Den Helder kan oppakken en die enorm veel kansen biedt. Projecten die vanuit Den Helder worden aangestuurd en uitgevoerd zorgen dan voor een aantrekkende werking op talent en kunnen de stad zo verlevendigen. Na jaren van uitstroom, ‘ontgroening’ zoals ik dat noem, zien we sinds 2018 gelukkig weer een opgaande lijn van nieuwe inwoners die Den Helder als woonplaats kiezen en samen met bestaande inwoners het hart van de stad vormen. Die lijn willen we vasthouden en daarin kan het Maritiem Cluster een cruciale rol spelen.”
Welke rol ziet u voor zichzelf weggelegd in de komende jaren, vinden we u vaak op het Stadhuis in Den Helder of vooral buiten de gemeentegrenzen?
“De voortdurende ontwikkeling van de drie-eenheid “Zeehaven- Luchthaven- Kennishaven” in Den Helder blijft uiteraard te allen tijde mijn prioriteit. Samen met alle lokale betrokkenen, waarmee ik vaak al vele jaren plezierig samenwerk. Maar om dat mogelijk te maken is het uitermate belangrijk om ook invloed te hebben op de bredere besluit- en beleidsvorming die ons als Den Helder aangaat. Het spreekt voor zich dat ik daarvoor namens de gemeente veelvuldig in contact ben met collega’s binnen de regio, de provincie Noord-Holland en het Rijk. Maar minstens zo belangrijk is het om ook zichtbaar te zijn binnen de invloedssfeer van Brussel. Zo was ik in mei aanwezig op de European Maritime Day, waar we samen met de havensteden Ravenna (I), Svenborg (DK), Cork (IRL) en Brest (F) enorm constructieve gesprekken hebben kunnen voeren met DG Mare, het directoraat-generaal voor maritieme zaken en visserij van de EU. Op die manier zorg ik dat we niet over het hoofd gezien worden bij beleidsvorming of regelingen vanuit Brussel, die ons kunnen helpen de regio te versterken. Denk dan bijvoorbeeld aan infrastructuur die onze bereikbaarheid verbetert of projecten die onze positie binnen de energietransitie verstevigen.”
Het feit dat u uit eigen beweging aanbood om de aanwezige studenten op de OE24 te ontmoeten, geeft wel aan dat onderwijs een speerpunt voor u is. Hoe gaat u Den Helder als Kennishaven faciliteren?
“Dat is zeker waar! In mijn eerdere carrière was ik veel betrokken bij opleidingstrajecten en was ik ook parttime docent bij ROC Kop van Noord-Holland. De positionering als kennishaven zie ik als een speerpunt voor de ontwikkeling van de stad. Zeker in de huidige tijd, denk ik dat Den Helder met het Maritiem Cluster en de haven een magneet kan zijn voor talent, of het nu gaat over innovatie, duurzaamheid, digitalisering, veiligheid of techniek. Juist voor die gemotiveerde jongeren wil ik de kansen inzichtelijk maken en spreek ik ze ook aan op de waarde die ze kunnen toevoegen. Ik wil dat jongeren, net als alle inwoners, trots zijn op hun stad, dat ze kansen krijgen én pakken en dat ze dat ook uitstralen naar de buitenwereld. Met de juiste opleidingen, gekoppeld aan de huidige en toekomstige vraag uit de maritieme sector, houden we de jongeren in de stad met alle economische en sociaal-maatschappelijke voordelen die dat met zich meebrengt.”
Gevraagd naar het toekomstbeeld van de wethouder, ontspint zich onverwacht een bijna filosofische discussie over de term VUCA*) en de kracht van verbinding tussen mensen
“De toekomst gaat veel veranderingen brengen, daar zitten we nu al middenin. VUCA is voor mij een mooie leidraad. Het beschrijft de kenmerken van een snel veranderende wereld waarin je moet accepteren dat er uitdagingen op ons afkomen, die we nu nog niet kennen. Dan helpt het om jezelf een bepaalde mind-set en gedrag aan te leren, waarbij je de verandering -in welke vorm dan ook- uiteindelijk kan omarmen en er eerder een kans dan een bedreiging inziet. En dat geldt net zo voor de stad en het Maritiem Cluster in Den Helder. De energietransitie en de vele complexe vraagstukken daaromheen, zoals ecologie, ruimte en duurzaamheid, bieden naar mijn mening juist een uitgelezen mogelijkheid om nieuwe kansen te verzilveren. Zo kunnen we samen met vertrouwen de toekomst ingaan en de maritieme sector in Den Helder klaarstomen voor deze toekomst. Ik zet me er met “Healthy Energy” voor in om de verbinding te faciliteren en aan te jagen. En dat blijf ik de komende jaren zeker nog met heel veel plezier en passie doen!”.
*) Volatility. Uncertainty, Complexity, Ambiguity, ref. https://en.wikipedia.org/wiki/VUCA