Offshore Experience 2024
Masterclasses
Hieronder vind je informatie over de Masterclasses in het middagprogramma.
Na de lunch bieden wij een programma aan van Masterclasses in twee rondes. In elke ronde is er keuze uit drie verschillende onderwerpen. De Masterclasses vinden parallel plaats in de Kleine Zaal, Zaal Mastenmaker en Zaal Bankwerker.
Presentaties worden na 10 september beschikbaar gesteld via deze pagina.
Masterclasses - Ronde 1
13:30 - 14:15 uur
Kansen voor mariene eiwitten
Deze Masterclass wordt verzorgd door Community of Practice (CoP) Noordzee
Zaal: Kleine Zaal
Visvangst op de Noordzee levert gezond voedsel van dichtbij met een relatief lage CO2 uitstoot. De Visie Voedsel uit zee en grote wateren heeft als uitgangspunt dat voedsel uit zee belangrijk is en dat voedselwinning plaatsvindt binnen de draagkracht van het ecosysteem. Ruimte voor voedselwinning is één van de speerpunten naast vernieuwend ondernemerschap en samenwerking met onze Europese partners.
In deze Masterclass focussen we op ruimte. Het is belangrijk dat vissers genoeg ruimte en mogelijkheden hebben om voedsel te kunnen winnen. Lieke Berkenbosch van het ministerie van LVVN vertelt over de Voedselvisie in relatie tot de visserij. Vervolgens nemen Jorrit-Jan Serraris van MARIN en een windparkexploitant de zaal mee in hun ervaringen en bevindingen met passieve visserij in windparken. Zij gaan hierbij graag het gesprek met de zaal aan!
Senior adviseur/Programmamanager visserijbeleid, ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Jorit-Jan Serraris
Senior projectmanager offshore MARIN
Energie uit Water
Deze Masterclass wordt verzorgd door EWA (Nederlandse Vereniging voor Energie uit Water)
Zaal: Bankwerker
Tijdens deze sessie zullen we de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van golf-, getijden- en osmose-energie in Nederland bespreken. Ook wordt er ingegaan op de rol van deze energiebronnen in de energietransitie en hoe ze bijdragen aan een duurzaam, betaalbaar en betrouwbaar energienet met voorspelbare energie. Daarnaast zullen de kansen in kustregio’s en het medegebruik in windparken besproken worden. Deze interactieve sessie zal gemodereerd worden door Erwin Meijboom en Maarten Berkhout.
Director Projects, co-founder SeaQurrent®
EWA Board Member
Erwin Meijboom
CEO & Co-founder
Slow Mill Wave Energy
Board member EWA
Challenge-based Innoveren in de Blauwe Economie
Deze Masterclass wordt verzorgd door METIP Zaal: Mastenmaker
Bij METIP worden ondernemers, startups, kennisinstellingen, studenten en maatschappelijke organisaties samengebracht om te werken aan uitdagende en innovatieve vraagstukken voor de versterking van de maritieme, mariene en offshore energie sector. In deze sessie wordt ingegaan op de wijze waarop corporates, overheden, innovatief MKB en startups samenwerken aan het ontwikkelen en integreren van nieuwe systemen, ten behoeve van verduurzaming en veiligheid. Er is een introductie met ondernemers aan het woord, die gevolgd wordt door interactie met het publiek met als doel om vraagstukken in te brengen en te bespreken hoe zij hierin zelf een rol kunnen pakken.
Masterclasses - Ronde 2
14:15 - 15.00 uur
Noordzee systeemintegratie & ecologie
Deze Masterclass wordt verzorgd door North Sea Energy Programme Zaal: Kleine Zaal
De Noordzee is een belangrijk natuurgebied. Het is nu al een van de drukste zeeën ter wereld, en de druk op de Noordzee groeit onder andere doordat het gebied een belangrijke rol speelt in de energietransitie. Hoe we de Noordzee zorgvuldig kunnen benutten voor verduurzaming van ons energiesysteem en tegelijkertijd ecologie en milieu kunnen behouden of versterken, is een van de onderzoeksthema’s van het North Sea Energy programma. Een publiek privaat onderzoeksprogramma, waarin bijna 40 partners samenwerken. Tijdens deze workshop gaan we met de deelnemers op zoek naar de impacts van de energietransitie op natuur en ecologie en zoeken we naar maatregelen die de natuur kunnen versterken.
Adviseur duurzaamheid
MSG Sustainable Stategies
Noordzeevisie 2040
Deze Masterclass wordt verzorgd door Natuur & Milieu Zaal: Bankwerker
In de Noordzeevisie voor 2040 wordt geschetst hoe een nieuw, gezond, robuust ecosysteem op de Noordzee eruitziet en welke acties er nodig zijn tussen nu en 2040 om dat te bereiken. De visie roept de Nederlandse overheid daarom op om, samen met andere Noordzeelanden, een internationaal masterplan te ontwikkelen om het ecosysteem van de Noordzee te herstellen. In Nederland hebben we tot 2030 afspraken gemaakt in het Noordzeeakkoord, maar internationaal, en na 2030, is er nog niets geregeld. De Noordzeevisie 2040 is een initiatief van Natuur & Milieu, Stichting de Noordzee, de Vogelbescherming en het Wereld Natuur Fonds.
Programmaleider Duurzame Energieproductie
Natuur & Milieu
De Toekomst van Onbemande Vaartuigen en AI
Deze Masterclass wordt verzorgd door RC Dock Group Zaal: Mastenmaker
Heb je interesse in de fascinerende wereld van onbemande vaartuigen en hun rol in de toekomst van AI? Mis dan onze exclusieve masterclass niet! Tijdens deze masterclass duiken we diep in het ontwerpen, bouwen en opereren van onbemande vaartuigen, evenals het integreren van payloadsystemen en het verwerken en opslaan van diverse datastromen, cruciaal voor de toekomstige ontwikkeling van LLM’s (Large Language Models).
Wat je kunt verwachten:
1. Innovatief Ontwerpproces: Ontdek waarom het ontwerpen van onbemande vaartuigen totaal anders is dan traditionele vaartuigen.
2. Bouw met een Visie: Verken de unieke benadering die de bouw van “remotely operated” vaartuigen vereist.
3. Efficiënte Operatie: Begrijp de specifieke operationele aanpak die nodig is voor onbemande vaartuigen, verschillend van bemande alternatieven.
4. Toekomst van Data: Verken de enorme waarde van datawinning en -opslag voor AI en hoe dit de toekomst vormgeeft.