Martijn, 26 jaar
Studeerde Podium en Event Technologie en doet nu Operationele Inspectie Windturbines bij Pure Energie
Pure Energie heeft door heel Nederland windmolens en zonneparken en mijn werk is dus eigenlijk over het hele land. In principe monitoren we elke dag wat er met welke molen aan de hand is. We hebben een digitale app waarmee we via een inspectielijst van de vorige inspectie alle punten nalopen die we vorige keer hebben gezien en of de onderhoudspartijen daar ook goede reparaties voor hebben uitgevoerd. De ene keer is het een elektrisch probleem, de andere keer een hydraulisch probleem, maar zoals vandaag zat er gewoon een gaatje in het dak en komt er water naar beneden. Dat kan heel erg worden, op het moment dat het gaat lekken op componenten waar het niet op mag lekken. Eigenlijk zorgen we er gewoon voor dat alle windmolens en zonneparken draaiende gehouden worden.
De windmolens die nu gebouwd worden zijn bijna 140 meter hoog. Gelukkig hoeven we niet met een ladder. Er zit een liftje in waar je precies met zijn tweeën in past. Als we bovenaan komen kijken we of het een veilige situatie is en ondertussen mogen we niet naar beneden vallen. Daarom hebben we een harnas om.
Naast dat ik gewoon met mijn handen werk, de inspecties doe en onderhoud verzorg, maken wij ook de rapporten. Hierdoor ben ik eigenlijk 2 tot 3 dagen onderweg naar de windmolens en 2 tot 3 dagen op kantoor of thuis om de rapporten te maken. Ik denk dat iedereen dit wel kan doen als je gewoon geïnteresseerd bent in de techniek, veelzijdige kennis hebt van techniek en dat ook allemaal interessant vindt. Heel tof is dat je met de auto door heel Nederland allerlei plekken bezoekt waar windmolens staan, dus je bent veel onderweg. Wat ik leuk vind is dat ik ook meteen een auto van de zaak heb omdat ik door heel Nederland rijdt. Omdat het een duurzaam bedrijf is wordt dat gelijk een elektrische auto.
Ik heb op vmbo wel techniek vakkenpakket gehad en daarna ben ik eigenlijk werktuigbouwkunde gaan doen. Maar eigenlijk zijn het gewoon hele basic technieken zoals elektrotechniek of hydrauliek, wat allemaal in één compact huisje gestopt zit en is allemaal heel groot. Als je de basis kent is het eigenlijk super makkelijk, als je weet welk component wat is en hoe je daar mee om moet gaan. Zelf weet ik ook niet super veel van hydrauliek af, maar wel van andere soorten technieken, maar dat kan je ook weer bijleren. Er is genoeg ruimte om te groeien in bepaalde soorten techniek als je dat wilt leren.
Als je in de windsector wilt werken hoef je niet per se zoals ik bij de windmolens zelf te werken, maar we hebben op kantoor ook nog een hele grote afdeling die het hele beheer doet van onze parken. Die alles regelt en zorgt dat het contact met de fabrikanten goed is. Dan is er nog een hele tak die de weerberekeningen maakt. Daar zit nog een hele verkoopafdeling achter en daarnaast zijn er ook nog mensen nodig die zorgen dat de windmolens gebouwd worden. Er moeten vergunningen geregeld worden met gemeentes en grondeigenaren benaderd. Wat we niet doen is de motor uit een gondel halen en een nieuwe er in zetten, dat doet de fabrikant.
Hoe kom ik van evenementenbranche naar de wind toe? Mijn vriendin werkt ook bij dit bedrijf en zij wees mij er op dat dit super interessant was met heel veel verschillende soorten techniek. Het is veelzijdig, toch wel beetje stoer dat je helemaal bovenin bent en je hebt mooi uitzicht. Met wat ik nu doe in de duurzame energiesector ervaar ik dat ik het heel tof vindt om het gevoel te hebben een bijdrage te leveren aan een schoner Nederland of een duurzamere energieopwekking. Maar het is niet zo dat als je duurzaamheid niet belangrijk vindt je hier niet kan werken. Op dit moment is er wat weinig personeel om alles draaiende te houden en er komen alleen maar meer windmolens bij.
