Offshore Experience 2024
Sessies en panels
Hieronder vind je meer informatie over de plenaire sessies en paneldiscussies.
Vroege Vogel ontbijtsessie (09.00-10.00u)
Ontbijtsessie | 09:00-10:00 uur | Theathercafé/ Kleine Zaal
Let op: Tijdens deze sessie wordt ontbijt geserveerd aan de deelnemers. Wij verzoeken je je deelname aan deze sessie (zonder extra kosten) kenbaar te maken bij de aankopen van je ticket op deze site. De sluitingsdatum is 2 september. Er is plek voor 40 geregistreerde deelnemers.
De Kop van Noord-Holland ondergaat een significante transitie op het gebied van energie. Met de opkomst van duurzame energiebronnen zoals wind- en zonne-energie, groeit de regio uit tot een belangrijke speler in de energietransitie van Nederland. Dit biedt nieuwe economische kansen en werkgelegenheid, wat bijdraagt aan de brede welvaart in het gebied. Naast economische groei wordt er ook geïnvesteerd in de leefbaarheid van de regio. Duurzame projecten stimuleren niet alleen de ecologische duurzaamheid, maar verbeteren ook de sociale cohesie en gezondheid van de inwoners. Gemeenten werken samen met bedrijven en onderwijsinstellingen om innovaties te bevorderen, zoals waterstoftechnologie en circulaire economie, wat leidt tot een sterke, veerkrachtige lokale economie. De Kop van Noord-Holland biedt kansen juist door zijn integrale benadering van duurzame ontwikkeling. Dit moet ervoor zorgen dat de Kop van Noord-Holland niet alleen economisch, maar ook sociaal en ecologisch floreert, wat een positieve impact heeft op de brede welvaart van de regio.
Presentatie door
Thijs Pennink
oud-directeur Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord. Tegenwoordig onder andere actief als (strategisch) adviseur van de New Energy Coalition
Introductie door
René de Visser
Business Development Manager Energietransitie Rabobank
Plenaire sessies (10.30u en 15.30u)
De prijs van Natuur
Plenaire sessie | 10.30-11.15u | Stadshal | Moderatie: Joost Hoebink
In de nieuwe groene en blauwe economie is een gezonde natuur en maatschappelijke waarde een vereiste en geen randvoorwaarde. Tegelijkertijd staat Nederland voor de enorme opgave om de energievoorziening te verduurzamen, waarbij de ecologische draagkracht van de Noordzee steeds verder onder druk komt te staan. Bij de ontwikkeling van wind op zee wordt in toenemende mate aandacht gegeven aan natuurbescherming en natuurversterking. Maar hoe verhouden deze kwalitatieve voordelen van een robuuste natuur zich tot de betaalbaarheid en haalbaarheid van hernieuwbare energieprojecten en de investeringsbereidheid van financiers en ontwikkelaars? In deze sessie leggen we de link tussen ecologie en economie, gaan we in op de mogelijkheden om de kwalitatieve voordelen van een robuuste natuur te kwantificeren en maken we (voor zover mogelijk) een kosten-batenanalyse voor de Nederlandse samenleving vanuit verschillende perspectieven.
Wageningen University & Research (WUR)
Sander van den Burg
Senior Researcher
Ruimte voor een gezonde en duurzame Nederlandse economie
Plenaire sessie | 15.30-16.15u | Stadshal | Moderatie: Joost Hoebink
Een zeer actueel thema: de energietransitie heeft onmiskenbaar zijn weerslag op de Nederlandse economie. Daarbij spelen onderwerpen zoals fysieke ruimte (zowel op land als op zee), maatschappelijk draagvlak, ondersteunend beleid, maar ook de beschikbaarheid en betaalbaarheid van (groene) energie. Dit biedt vele uitdagingen, maar zeker ook kansen. Het Nederlandse vestigingsklimaat en de verduurzaming van de industrie – met behulp van hernieuwbare offshore energie- zullen zich linksom of rechtsom tot elkaar moeten verhouden. De sessie gaat in op de vraag of er letterlijk en figuurlijk voldoende ruimte is voor een duurzame Nederlandse economie, wat dit toevoegt aan de welvaart en het welzijn in Nederland, en hoe verschillende actoren – zoals de industrie – een rol kunnen spelen om de ingezette weg naar een nieuwe groene en blauwe economie succesvol te kunnen vervolgen.
Tata Steel Nederland
Albert Kassies
Director New Energy
Dutch Data Center Association
Stijn Grove
Managing Director
Provincie Noord-Holland
Esther Rommel
Gedeputeerde Ruimtelijke Ordening, Economie
Natuur & Milieu
Peter de Jong
Programmaleider Duurzame Energieproductie
Natuur & Milieu
bp Netherlands
Hannah Frederiks
External Affairs Advisor, Offshore Wind & Sustainability
Parallelle paneldiscussies (11.30-12.30u)
Havens als onmisbare schakels in de energietransitie
Paneldiscussie | 11.30-12.30u | Kleine Zaal
Havens zijn een onmisbare schakel in de energietransitie. Immers, de opgewekte energie vanuit offshore windparken vindt vaak via de havens een weg naar de eindgebruikers. Qua ruimtegebruik zorgt dat soms voor dilemma’s. Zowel de vestiging van industriële partijen met een grote energievraag in het havengebied zelf als ook het aanlanden en transport van energie naar gebruikers in het achterland leggen beslag op de (vaak schaarse) ruimte. Dit wordt nog nijpender op het moment dat ook waterstof (en daarmee ruimtebeslag door elektrolysers) in beeld komt. Daarnaast hebben keuzes rondom ruimtegebruik ook een sociaal-maatschappelijke impact, bijvoorbeeld op het gebied van economische bedrijvigheid, werkgelegenheid en draagvlak vanuit de omgeving. In deze sessie wordt dieper ingegaan op de dilemma’s, de keuzes én de mogelijkheden die betrokken partijen zien om de energietransitie binnen de ruimtelijke beperkingen vanuit de havengebieden te blijven ondersteunen.
Port of Den Helder
Kees Turnhout
Algemeen Directeur/Bestuurder
Programmabureau NZKG
Ingrid Post
Clusterregisseur Noordzeekanaalgebied
"Neerlands Trots"
Paneldiscussie | 11.30-12.30u | Zaal Bankwerker
In het recente verleden zagen we verschillende Nederlandse offshore bedrijven overgaan tot permanente samenwerkingen met buitenlandse partners en investeerders. Dit betekent dat de supply chain steeds internationaler georganiseerd en georiënteerd is. Kennis & kunde worden nog breder dan voorheen over de landsgrenzen heen gedeeld. In de sessie horen we van vier Nederlandse bedrijven (DHSS/Clarkson, Bluestream/OEG, C-Ventus/Føn, Acta/Jifmar) welke ontwikkelingen hebben geleid tot deze fusies, hoe zij de toekomst van de Nederlandse offshore supply chain zien en welke kansen (en wellicht bedreigingen) dit met zich meebrengt voor de offshore sector binnen Nederland, ook in relatie tot de ambitieuze plannen voor offshore energie (zoals wind op zee, CCS en waterstof).
Bluestream Offshore
Rolf de Vries
Managing Director
Clarksons Port Services
René Wigmans
Divisional Managing Director
Føn Energy Services
Paul van Tongeren
Sales Director Offshore Wind
Acta Jifmar b.v.
Govert Jan van Oord
Managing Director
Amsterdam IJmuiden Offshore Ports (AYOP)
Richard Engelkes
Business Development Manager (moderatie)
"Wind meets Fish"
Paneldiscussie | 11.30-12.30u | Zaal Mastenmaker
Medegebruik is een term die regelmatig opduikt als we spreken over de drie grote transities op de Noordzee (natuur, voedsel en energie). In de schaarse ruimte moet plek gemaakt worden voor iedereen, maar in praktijk blijkt dat nog best een ingewikkelde opgave. In deze sessie bespreken we hoe de verschillende stakeholders aankijken tegen medegebruik, welke belangen er spelen, hoe samenwerking in tenders tot positieve resultaten kan leiden en welke (beleidsmatige) randvoorwaarden noodzakelijk zijn om medegebruik op een hoger plan te tillen.
OOS SMF b.v.
Eric Wakkee
Advisor
Stichting De Noordzee
Sophie de Reus
projectleider natuurvriendelijke energie Stichting De Noordzee
Noordelijke Visserij Alliantie
Pim Visser
Bestuursadviseur